Upgrade Joomla 1.5 to Joomla 1.6

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in C:\wamp\www\joomla\libraries\pattemplate\patTemplate.php on line 1424

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in C:\wamp\www\joomla\libraries\pattemplate\patTemplate.php on line 1424

 

Are you getting any such error, while installing any Joomla site in your localhost , WAMP ??

Well,its because of PHP 5.3 , which comes in WAMP 2.0i package and not Joomla.


You have two choices to fix this issue,

either use WAMP 2h (previous version)  or download PHP 5.2.9-2 addon from WAMP website.

Comments

avatar Saneoj Seje
0
 
 
Thanks..I will try this.
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Debraj Mandal
0
 
 
Thanks a lot.
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar ri
0
 
 
I have the same problem with XAMP local apache
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar sultan Ahmed
0
 
 
hi This is sultan , i am getting same warning insltalled XAMPP Windows 1.7.2
and joomla 1.5

warning message are as follows

**********************************************************
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in C:\xampp\htdocs\joomla15\libraries\pattemplate\patTemplate.php on line 1424

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in C:\xampp\htdocs\joomla15\libraries\pattemplate\patErrorManager.php on line 202
**********************************************************
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar admin
0
 
 
We have solved this issue also, in our tutorials section. Kindly check that.
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar prakash
0
 
 
Really gr8 solution :)
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar beckye67
+1
 
 
Will downloading the PHP 5.2.9-2 add on from the WAMP site work for XAMPP users also?
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar admin
0
 
 
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar WebMaster
0
 
 
Hi Admin
it seems this link is no longer valid, couldn't get any info
:-(
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar admin
0
 
 
Link is perfect. What are you looking for ?
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Soam
0
 
 
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar rosh
0
 
 
hi, i tried installing your plugin but i could not get it right. i tried exiting and installing then i tried when it was loaded, I am Using vista , it runs fine in my XP, but on vista i dont know what is going on. please HELP(I am talking about WAMP)
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar admin
0
 
 
Contact me on Skype, will solve it for you!!
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar rosh
0
 
 
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in D:\wamp\www\Padavalam\libraries\pattemplate\patErrorManager.php on line 202 (I have this line of error coming too)
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Fatih
0
 
 
hallo, i have problem with my joomla in version 1.5.14, he always show this message : Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in C:\wamp\www\IS\libraries\pattemplate\patTemplate.php on line 1424

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in C:\wamp\www\IS\libraries\pattemplate\patErrorManager.php on line 202.
why? i use wampserver 2.0i, if yo can, can you send to my email!
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar admin
+1
 
 
Check our fix above , my friend :)

Its the perfect fix. Just do it and its fixed. Let me know in our forums, if you still have problems.
Thanks..
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar BuckStarDuck
0
 
 
I am styling a Joomla template and I had to do everything online.... most annoying.
Thanks so much dude.
I will take a look at your ads now. ;)

Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
Nice fine dude.. It will really help a lot!
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Prashant
0
 
 
to add, after installing the addon, you need to select the php version from wamp-icon on right side of taskbar, just click on icon, go to php and then version, and then choose the new lower version, to make it work
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Phil
+1
 
 
Hi guys, could you get the link

Ok here is the correct link,
http://www.joomlahackers.net/joomla-tutorial s/warning-paramet er-1-to-modmainmenu helperbuildxml- expected-to-be- a-reference.html

To work if possible.

Many thanks,

Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Adam
0
 
 
Thanks man! Thats is real help, full problem and solutions Very nice.


See you on http://adam-jankowski.pl
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar fatma zayed
0
 
 
i have that problem "Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in C:\wamp\www\.."
i use wamp server and work under win xp
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Shashank
0
 
 
u r ma saviour man..... :)
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar geek
0
 
 
just left click WAMP icon in systray, select PHP -> PHP settings -> uncheck "display errors".
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar deprecated
0
 
 
can you please repost again the link for the solution on how to remove the "Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in .... "

the link is not working anymore, when i click it, it only goes back to the joomla tutorials page, thanks,!
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar deprecated
0
 
 
by the way i've been working on Xampp not on wamp, the solution for wamp is easy, but i am using xampp. thank you again!
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
Thanks a LOT

Dilip Magar
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar jpavly
0
 
 
Thanks a lot, PHP 5.2.9-2 addon worked perfectly.

Just a not to some people, after you install it, Left-Click WAMP tray icon and go to PHP > Version > 5.2.9-2
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Tipee
0
 
 
Hi jpavly,
thanks for the tip, work great !
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar paboukas
0
 
 
hi to all,

i also get this and i dont know what to do.

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in C:\xampp\htdocs\joomla15\libraries\pattemplate\patTemplate.php on line 1424

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in C:\xampp\htdocs\joomla15\libraries\pattemplate\patErrorManager.php on line 202

i cant see the tutorial you mention above.. can anyone pls explain to me? thanx
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar paboukas
0
 
 
the link af the tutorial is no longer valid..
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Zoran
0
 
 
Hello to all!

I have installed Joomla on Awardspace and I have recieved multiple :

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /~/www/mysite.awardspace.biz/administrator/components/com_comprofiler/library/cb/cb.database.php on line 459 [Community Builder]

and also:

Warning: strpos() [function.strpos]: Empty delimiter in /~/www/mysite.awardspace.biz/libraries/joomla/environment/uri.php on line 162

It seems to be related to PHP 5.2.5 used there. How to fix this?
Thanks
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Soam
0
 
 
I dont think, that should be a problem with php.

Ask your hosting guy to upgrade php to 5.2.9 and try then. It should work.
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar alwatanrim
0
 
 
Thanks
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Salah salamah
0
 
 
Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in C:\wamp\www\natega2010\prep1\term1\phpfn50.php on line 1139
It's what i get in wamp server when i try to make a test results of the school .
what should i do ?
thanks
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar rclayton
0
 
 
Once you down load the fix for WAMP from Source Forge (whichever mirror you use) WampServer2-PHP529-2.exe you MUST go into WAMP settings and configure the correct PHP version. This is done by left clicking on the WAMP icon down in your system tray, selecting PHP adn finally selecting Version - 5.2.9.2. This should rectify the Depracted messages you receive when WAMP is running PHP v5.3.x. Hope this helps.
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar peterokhisa
0
 
 
This really works. Everyone just do this!!
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
Thank you so much! Have been trying to solve this for some time. Much appreciated.
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar jana
0
 
 
Thank you soooooooooo much it worked for me......
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Paresh
0
 
 
Link for the tutorial is not working.
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Soam
0
 
 
Lol, everything is working fine.
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar job writer
0
 
 
I have been searching for this information almost two hours and finally I have found this your article. This entry is really useful for me and I think that and for other people. Reading this post I have known many new things about the server intellect which I have not known before. Well, I will definitely read and other articles related with this subject. Thanks a lot for the informative entry and keep up publishing these great posts in the future. Regards.
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Debraj Mandal
0
 
 
Thank You. I there any other option to solve it?
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Jono
0
 
 
Hey those who are having trouble with the link, here is the correct one: http://www.joomlahackers.net/joomla-tutorial s/warning-paramet er-1-to-modmainmenu helperbuildxml- expected-to-be- a-reference.html The other link had spaces in it. Also, try pasting it in IE
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Jono
0
 
 
ok, the problem is with this comment box. If you watch my previous post, you will see the spaces when you copy and paste into a browser window. To remove the space, everywhere you see %20 remove it from the URL.
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Stalin
0
 
 
Uninstall xammp 1.7.3 and install older verson 1.6.8. Problem solved....
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Sleek
0
 
 
Worked for me. thanks
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Foxcraft
0
 
 
Solved my Problem, Thanx
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Dhvanit
0
 
 
Thanks. This is helpful
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar ran
0
 
 
thanks it's working... :)
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar The Kurd
0
 
 
I had same issue using Wamp 2.0 and it solved by uninstalling Joom!Fsh, now I'm trying finde out more about it.
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Mark
0
 
 
Why gives nobody the right solution? Go back to an older version of PHP is not an option. I think the creator of this module has to do the right thing in the PHP code so the decprecated functions are not used anymore.
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
avatar Tom
0
 
 
I agree with Mark. I'm sure the PHP developers have deprecated it for a reason. What if it is being deprecated to improve security? Does anyone know how to rewrite the offending code to be compliant in the new PHP version (5.3+)?
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
Cancel
Name *
Email (For verification & Replies)
URL
Code   
Submit Comment
button_logo_portfolio
button_quote
button_testimonials

Subscribe Tutorials

Enter your email address:

Paypal Donation

Enter Amount:

Featured Joomla Extensions

Subscribe Joomla Tutorials Newsletter

Name:

Email:


Enter your email address: